paella met kip en chorizo
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
400 g paellarijst, zoals bomba of calasparra
6 kippendijen, zonder bot en vel, ca. 600 g
250 g rauwe chorizo, ontveld
3 eetlepels olijfolie
1 rode paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, gehakt
1 groene paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, gehakt
6 teentjes knoflook, fijngehakt
125 ml droge witte wijn
1 liter kippenbouillon
een plukje saffraandraadjes
½ theelepel paprikapoeder
100 g doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen
6 grote tomaten, ontveld, ontdaan van zaadjes en gehakt
een handvol bladpeterselie, alleen de blaadjes, gehakt
partjes citroen, voor erbij
Bereiden
Was de rijst goed, laat hem uitlekken en zet hem opzij. Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Snijd de chorizo in dikke plakken.
Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan, of een paellapan als u die heeft, en braad de stukjes kip rondom aan; schep ze op een bord en zet ze opzij. Doe de plakken chorizo in de pan, bak ze 2 minuten en voeg de gehakte paprika en knoflook toe. Bak alles nog 3-4 minuten onder regelmatig omscheppen, tot de paprika zacht begint te worden.
Doe de rijst erbij en bak die al omscheppend enkele minuten om de korrels te roosteren. Schenk de wijn erbij en laat hem tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon, saffraan en het paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook, leg de stukjes kip weer in de pan en zet het vuur lager. Laat alles 15 minuten sudderen, onder af en toe omscheppen.
Voeg de doperwten en gehakte tomaten toe en verwarm alles nog 10 minuten op laag vuur; schep het geheel af en toe om. Haal als de rijst net gaar is maar nog wel enige beet heeft de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan.
Strooi de peterselie over de paella, zet hem op tafel en serveer de partjes citroen erbij.
Capuns - gevulde mangold bladeren
- Categorie: hoofdgerecht
10 - 12 mangold bladeren of 20 - 24 grote spinaziebladeren
zout
grote ui
1 - 2 knoflooktenen
2 eetlepels boter
80 gram spekblokjes
1/4 liter bouillon
150 gram creme fraiche
geraspte kaas, Parmezaan
voor de vulling
2 sneetjes witbrood
2 eetlepels boter
1 sjalot
4 eieren
250 gram meel
peper
nootmuskaat
100 gram droge worst in kleine blokjes
Bereiden:
Snijd de bladeren van de stelen, snijd grotemangold bladeren tot ongeveer handpalm formaat.
Blancheer in gezouten water om ze zacht te maken, blus dan in ijskoud water om de mooie groene kleur te behouden.
Snijd het brood in blokjes, bak brood in de hete boter rondom goudbruin.
Voeg de zeer fijngehakte sjalot op het einde toe. Deze moet zacht zijn, maar niet verkleuren.
Eieren met de bloem mengen, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Klop krachtig met een houten lepel tot het deeg luchtbellen in het deeg komen. Roer vervolgens het gebakken brood met sjalot en de worst erdoor.
Verdeel de vulling over de bladeren, een eetlepel vulling.
Rol ze op.
Leg de gevulde rolletjes in een pan waarin de resterende boter al gesmolten is.
Voeg de fijngehakte ui en knoflook en het fijngehakte spek tussen de rolletjes.
Bak alles voorzichtig, en draai de rolletjes met regelmaat. Ze moeten lekker blicht bruin kleuren.
Dan voeg je beetje bij beetje de bouillon toe en laat het een 20 minuten garen.
Rolletjes uit de pan en de bouillon nog wat inkoken. Ingekookte bouillon over de geserveerde rolletjes.
Opdienen met Parmezaanse kaas.
krokante kip
- Categorie: hoofdgerecht
kipfilet
tijm
sjalot
koriander
peterselie
verse peper
bosui
olijfolie
karnemelk
bloem
panko
ei
(olijf)olie
tijm, sjalot, koriander, peterselie, peper, bosui met olijfolie in de blender tot een papje blenderen.
karnemelk in kom met kruiden pap mengen
Kip in stukken snijden, mag ook kippendij zijn.
marineren in de karnmelk, zeker 2 uur
kip door bloem, ei en dan door panko
frituur de kip in zonnebloemolie
lekker met patat en een citroenmayonaise
couscous met kip en gekaramelliseerde uien en rozijnen
- Categorie: hoofdgerecht
Ingredienten voor de couscous:
couscous
zonnebloemolie
zout
peper
citrroenrasp
sumac
boter
Bereiding:
Bereid de couscous
Ingredienten voor de kip:
kipfilet of kippe dij
2 uien, geraspt
1 knoflook
Verse koriander en peterselie naar smaak
1 tl gember
1/2 tl kaneel
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl kurkuma
Paar draadjes saffraan
Voor de uien:
4 uien in halve ringen
1 kommetje gewelde rozijnen
Olijfolie en 1 el boter
1 tl gember
1 tl kaneel
Paar draadjes saffraan
2 el honing (of meer naar smaak)
Bereiding:
Bak de kip aan in olijfolie en bak aan alle kanten bruin. Haal uit de pan.
Bak de uien stevig aan. Voeg knoflook en kruiden toe aan de pan en bak mee.
Doe er dan zo'n kokend water bij en breng aan de kook, voeg het bouillonblokje toe. Laat de kip op laag vuur gaar stoven.
Doe dan de rozijnen erbij. Laat dit nog even stoven en breng op smaak met honing en eventueel wat zout en peper.