Kip Marokko
- Categorie: hoofdgerecht
Voor de Marokkaanse kip:
1 ui
12 kleine kippenboutjes (of een pond per persoon)
1 aubergine
4 verse tomaten
Halve rode peper
Het sap van een halve citroen
4 tl ras-el-hanout
1 tl komijn
4 handjes rode linzen
1 bosje platte peterselie
Zout
Voor de tzatziki:
1 Komkommer
150ml Griekse yoghurt
Knoflook
Citroensap
Handje peterselie
Handje muntblaadjes
Zout
Peper
Olijfolie
Bereiden:
1. Pel en snipper de ui. Fruit deze in wat olijfolie aan. Bak in een andere pan de kip aan. Snij de aubergine in blokjes van 1 cm. Als de kip bruin is gebakken kan het bij de ui in. Bak de aubergineblokjes aan in de pan waar de kip uit komt en doe het daarna bij de kip en ui in.
2. Snij de tomaat in blokjes en doe de ras el hanout bij kip en groenten, net als de tomaten. Roer goed door. Doe de linzen bij de kip en groenten en snij de peterselie fijn. Snij de halve rode peper in kleine stukjes en voeg dit beide toe, samen met een scheut citroensap en een snuf zout.
3. Zet dit net onder water. Gebruik wat bakpapier als deksel en druk deze op het kip-linzenmengsel. Zo worden alle linzen gaar. Laat dit even pruttelen.
4. Schil voor de tzatziki de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer en knijp het vocht eruit. Hak het teentje knoflook en strooi er wat zout over. Ga met de zijkant van je mes over de snijplank heen en maak zo een knoflookpuree. Voeg dat bij de komkommer.
5. Voeg een paar takjes gehakte peterselie toe en hak de munt, doe ook dit erbij. Voeg nu een scheutje citroensap en een scheut olijfolie toe. Even doorroeren en klaar! Serveer met wat Arabisch brood.
Kipfilet met venkel-topping uit de oven
- Categorie: hoofdgerecht
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
2 kipfilets, opengesneden (nog wel aan elkaar) en lichtjes platgeslagen
1 sjalotje, in halve ringen gesneden
1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden
2 tomaten, zaad en sap verwijderd en in plakken gesneden
1/2 venkel in ragfijne halve ringen
klein handje groene olijven van goede kwaliteit, ontpit en in plakjes
klein handje gedroogde witte rozijnen, minimaal een uur van tevoren geweekt in witte wijn
klein handje pijnboompitten, licht geroosterd
1 eetlepels kappertjes
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
goede kwaliteit extra vierge olijfolie
6 blaadjes basilicum, opgerold en in dunne ringen gesneden
1 eetlepels fijngehakte peterselie
versgemalen peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bestrooi de kip aan beide kanten met peper en zout en leg ze in een ingevette (met olijfolie) ovenschaal.
Meng alle overige bovenstaande ingrediënten behalve de basilicum en peterselie.
Breng op smaak met een scheut olijfolie, zout en peper. Deze venkel-topping is zo verschrikkelijk lekker. Je kunt deze ook voor andere gerechten
gebruiken.
Verdeel het mengsel over de kip en besprenkel tot slot nog met wat extra olijfolie. Bak 15 tot 20 minuten of tot de kip gaar is. Bestrooi de kip vlak voor serveren met de peterselie en basilicum.
anijszuurkool met kip en spekjes
- Categorie: hoofdgerecht
250 gram zuurkool
25 gram boter
1 sjalot (gesnipperd)
100 milliliter zoete witte wijn of 100 milliliter prosecco
250 milliliter crème fraîche
1 groente- visbouillon- tablet
2 steranijs
1 eetlepel arachideolie
200 gram kipfilet of kippendijen of zalmfilets (in 4 repen)
1 gekookte biet (gepeld, in kleine blokjes)
2 eetlepels kappertjes
100 gram uitgebakken spekjes, of rivierkreeftjes of 100 gram garnalen
bereiden
Spoel de zuurkool af en knijp goed uit. Verhit de boter en fruit hierin het sjalotje glazig. Voeg de zuurkool, wijn, crème fraîche, het bouillonblokje en de steranijs toe en laat de zuurkool op een lage stand circa 30 minuten zachtjes stoven.
Roer af en toe door, de zuurkool moet al het vocht opnemen.
Voeg eventueel nog een scheutje wijn toe. Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
Verhit vlak voor het serveren een grillpan op een hoge stand. Bestrijk de pan met de olie. Bak de kip stevig aan, bestrooi met peper en zou of dep de zalmfilet droog en rooster 1-2 minuten per kant. Bestrooi met zout en peper.
Neem de steranijs uit de zuurkool. Verdeel de zuurkool in de kookring over 4 borden. Leg de gegrilde kip / zalm erop en garneer met blokjes biet, kappertjes en spekjes of rivierkreeftjes. Serveer direct.
Bereidingstip
Bereid de zuurkool een dag van tevoren. Zo kunnen de smaken goed intrekken en bespaar je tijd wanneer je het gerecht gaat serveren.
Laat de steranijs eventueel weg.
nasi met kip, spek en groente
- Categorie: hoofdgerecht
3 eieren, losgeklopt
400 gram rijst, gekookt (het gewicht is voor de ongekookte rijst)
1 winterpeen, in kleine blokjes
100 gram doperwten
1/2 eetlepel gember, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
200 gram spekreepjes
200 gram kipdijfilet, fijngesneden
1/2 theelepel sojasaus
peper
snuf zout
zonnebloemolie
2 bosuitjes, in rondjes gesneden
glaasje koud water
Bereiden:
Rijst koken en koud laten worden, beste is om dit een dag van te voren te doen.
Kluts de eiren. Bak ze in een ingevette pan/wok op middelhoog vuur en roer ze los; een soort roerei. Schep het ei uit de pan/wok in een kom.
Veeg de pan/wok schoon met een stukje keukenpapier, voeg nog wat olie toe en bak de wortel een minuutje. Voeg een scheutje water toe en leg een deksel op je pan/wok. Laat dit 2-3 minuten stomen en haal de deksel eraf.
De doperwten erbij en leg de deksel erop. Laat ze 2 minuutjes meestomen en schep alles in een kom.
Bak nu de kip in een beetje olie. Zodra de kip gaar is, voeg je de spekreepjes toe en laat je die mooi knapperig bakken. Voeg hieraan ook de gember en de knoflook toe en laat die een minuutje meebakken.
Doe de rijst bij het vlees in de wok en schep goed door. Voeg een beetje water toe om te voorkomen dat de rijst aan de wok gaat plakken. Breng op smaak met de sojasaus en suiker en voeg dan ook het ei, doperwten en wortel toe. Schep door en laat een minuutje bakken. Garneer met de bosuitjes en wat peper.