Vietnamese rolletjes
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten
4 eieren
1 eetlepel sojasaus
0.25 krop ijsbergsla
2 avocado's
1 komkommer (zaadlijsten verwijderd)
2 rode paprika's (zaadlijsten verwijderd)
1 winterwortel (geschrapt)
4 lente-/bosuitjes
300 gram pandanrijst of
300 gram rijst
1 pak rijstvel
1 bosje koriander (grof gehakt)
1 zak cassavechips
voor de dip
4 eetlepels pindakaas
2 eetlepels sesamzaad (geroosterd)
2 teentjes knoflook (geperst)
1 mespunt chilipepervlokken
1 theelepel honing
1 eetlepel Japanse rijstazijn of
1 eetlepel azijn
1 eetlepel sojasaus
Benodigdheden
schone theedoek
Bereiden
1. Klop de eieren los met 1 eetlepel water en de sojasaus. Bak hiervan in een grote koekenpan een omelet, laat niet te bruin worden. Laat afkoelen.
2. Verdeel de sla in stukjes. Snijd alle andere groenten en de omelet in gelijke dunne reepjes van circa 8 cm. Klop de ingrediënten voor de pindadip door elkaar. Kook de rijst en laat daarna afgedekt uitstomen.
3. Leg de natte theedoek op het werkvlak. Leg een rijstvel een paar minuten in een kom water tot het soepel is geworden. Leg het vel op de doek en leg direct het volgende rijstvel in het water. Beleg per vel met een stukje ijsbergsla, een paar reepjes van alle groenten en omelet. Bestrooi met koriander en rol het vel van onder naar boven op, vouw daarbij eerst de zijkanten naar binnen. Herhaal voor de rest van de rolletjes.
4. Serveer de rolletjes met de rijst, cassave kroepoek en pindadip.
Roomkaastaartje met garnalen en gerookte zalm
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten:
150 g garnalen
200 g gerookte zalm
300 g roomkaas
12 sneetjes spelt toast
verse basilicum
citroensap
zout
peper
Ingrediënten voor de groentegarnituur:
2 radijsjes
0,25 rode biet
0,25 gele biet
0,25 wortel
2 el olijfolie
1 theelepel honing
2 el citroensap
zout
peper
Bereiden
Snijd de randen van de spelttoast af.
Tip: bewaar de sneetjes brood en gebruik de mixer om paneermeel te maken.
Klop de roomkaas samen met een paar scheutjes citroensap, een snufje zout en een beetje verse peper met een handmixer mooi luchtig.
Bestrijk voor de taartjes 1 sneetje toast met roomkaas, leg de zalm erop en bedek met een laagje roomkaas.
Bedek met 2 blaadjes basilicum, bedek met een tweede sneetje toast en smeer nog een laag roomkaas.
Leg de garnalen erop, bestrijk ze met roomkaas en bedek met de laatste boterham.
Bestrijk de kleine toren rondom gelijkmatig met roomkaas en strijk alles mooi glad.
Groente bereiden
Was de groenten, schil ze eventueel en snijd ze in flinterdunne plakjes, je kunt ook een groentesnijder gebruiken. Marineer in een kom met olijfolie, citroensap, een snufje zout, wat grof gemalen peper en honing.
Leg de taartjes op borden en garneer voorzichtig met een paar plakjes gemarineerde groenten en breng op smaak met een snufje peper. Versier met enkele stengels of bloemen van bieslook en andere kruiden naar smaak.
Uunifetapasta
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
De ingrediënten:
450 g pasta (naar keuze), 1 blok (200 g) feta, olijfolie, 1 rode peper, 500 g kerstomaatjes, 4 teentjes knoflook (optioneel), handvol verse basilicum, peper, zout
Zo maak je het:
1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, besprenkel met fijngesneden rode peper en olijfolie. Voeg de kerstomaatjes aan de ovenschaal toe, besprenkel met olijfolie en peper en zout.
2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Verhoog de temperatuur daarna naar 225°C, zet de gril aan en plaats de ovenschaal dichter bij de gril. Laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.
3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum toe en, indien gewenst, gesneden knoflook (een andere optie is om de gehalveerde teentjes toe te voegen voor je de ovenschaal in de oven steekt). Voeg de gekookte pasta toe en meng alles tot het een smeuïg geheel wordt.
Gepaneerde aubergine met bloemkoolcouscous
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
2 aubergines
600 g bloemkoolroosjes
1 citroen
300 g spinazie
20 g peterselie
20 g munt
200 ml karnemelk
1,5 tl bakpoeder
150 g bloem
10 el witte balsamicoazijn
2 el honing
1 liter maïsolie
300 g mixtomaten
peper
zout
Snij de hele bloemkool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine.Maal de bloemkoolroosjes zo fijn als couscous in de keukenmachine.
Rasp de schoongeboende citroen boven de bloemkool. Pers de citroen uit.
Breng de bloemkoolcouscous op smaak met 9 el witte balsamicoazijn, sap van de citroen, peper en zout. Ik heb de bloemkoolcouscous gebakken.
Doe de peterselie, munt en spinazie in de keukenmachine. Maal fijn en meng door de couscous. Halveer de tomaatjes.
Snij de aubergines in tweeën. Snij de helften elk in de lengte in kwarten.
Maak het beslag voor de gepaneerde aubergine; meng karnemelk, bloem en bakpoeder door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Meng 1 el witte balsamicoazijn met de honing. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de maïsolie in een wok of pan met dikke bodem. Test met een stukje brood of de olie al heet genoeg is; blijft het broodje drijven dan is de olie heet genoeg.
Haal de aubergine door het beslag met een keukentang en frituur ze 2 minuten in de olie. Haal de aubergine uit de olie met een schuimspaan. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal totdat alle aubergine gefrituurd is.
Serveer de aubergine met de tomaatjes, de groene bloemkoolcouscous en het honing balsamicoazijn sausje.