Bao Buns met paddenstoelenvulling
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
250 g speltmeel
30 ml kokosmelk
120 ml water
0,25 blokjes gist
10 ml olijfolie
1 snufje zout
Verwarm de melk en het water een beetje. Voeg de gist toe en los op in de vloeistof. Doe tweederde van de bloem in een mengkom. Roer het resterende derde deel door de gistmelk en giet het in de mengkom. Voeg wat olijfolie toe. Verwerk het mengsel in een keukenmachine tot een glad deeg. Dek af en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Het zou in de tijd moeten verdubbelen.
Bestuif het werkoppervlak en de handen met bloem. Haal het deeg uit de kom, kneed het kort en laat het een paar minuten rusten. Verdeel vervolgens in gelijke stukken en vorm er balletjes van. Druk de bal een beetje naar beneden en rol met een deegroller tot platte cakes van ongeveer 1 cm dik. Snijd het perkamentpapier ter grootte van een halve flatbread. Bestrijk de oppervlakken van de flatbreads met olie. Leg het bakpapier op de helft van het oppervlak en vouw de flatbreads samen.
Verwarm wat water in een ruime pan. Plaats de bamboestomer of het stoominzetstuk erop. Het water mag niet hoger zijn dan de onderkant van het inzetstuk. Leg weer bakpapier aan de binnenkant. Leg de gevouwen flatbreads erop. Doe de deksel op de bamboe steamer of pot en laat de bao buns in de stoom ongeveer 10-15 minuten garen. Verwijder en verwijder vervolgens het perkamentpapier.
100 g oesterzwammen
100 g shiitake-paddenstoelen
2 rode uien
1 teentje knoflook
2 tomaten
2 stengels bleekselderij
1 verse peper
1 bosje koriander
1 limoen
ahornsiroop
olijfolie
wat sojasaus
balsamico azijn
Zout
peper
Maak de champignons schoon en snijd ze in lange reepjes of plakjes. Verwijder ook de steeltjes van de shiitake. uien pellen. Snijd het ene deel in blokjes en het andere in smalle reepjes. Snijd ook de tomaten in blokjes en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Ontpit de chilipeper, schil de knoflook. Snijd beide fijn. Maak de koriander schoon en pluk de blaadjes van de stelen.
Doe de tomaten, bleekselderij en gesnipperde ui in een kom en meng door elkaar. Breng op smaak met limoensap, ahornsiroop, chilipeper en wat zout. Spatel tot slot de korianderblaadjes erdoor. Houd een paar blaadjes apart om te serveren.
Verhit olijfolie in een pan en fruit de champignons, voeg dan de uienreepjes toe. Voeg na 2-3 minuten wat sojasaus, azijn en knoflook toe. Zet het vuur lager en laat de champignons een paar minuten sudderen, tot het vocht bijna is verdampt. Meng de gebakken champignons met het tomaten-selderijmengsel. Kruid met peper en zout. Open de bao buns en vul ze met het paddenstoelen-groentemengsel. Leg op een bord en garneer met wat koriander of spruitjes.
Hartige pannenkoeken met roerbakgroenten en chilidressing
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
1 ei
300 ml melk(halfvol)
150 g volkoren tarwemeel
1 tl bakpoeder
3 lente-uien (in dunne ringen)
4 el olijfolie
2 tenen knoflook (fijngesneden)
400 g roerbakgroenten (champignons)
2 rode paprika(in repen)
2 el ketjap
zout
peper
1 rode peper(fijngesneden)
1 limoen(geraspt en uitgeperst)
2 el honing
Bereidingswijze
Klop het ei met de melk los in een kom en meng met het volkoren tarwemeel en de bakpoeder tot een beslag. Houd ½ lente-ui apart en meng de rest van de ui met het beslag.
Verhit in 2 koekenpannen ½ el olijfolie en bak van de helft van het beslag 2 hartige pannenkoeken in 8 minuten op hoog vuur goudbruin. Keer halverwege en bak op middelhoog vuur de laatste 4 minuten gaar. Bak zo nog 2 pannenkoeken. Houd warm onder een schone theedoek.
Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en fruit de helft van de knoflook 1 minuut op hoog vuur. Voeg de roerbakgroenten en paprikatoe en roerbak 8 minuten op hoog vuur. Roer de laatste minuut de ketjap erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Meng intussen de rode peper met de limoenrasp en -sap, rest van de olijfolie, 1 el water, honing en de rest van de knoflook. Verdeel de groenten over de hartige pannenkoeken en serveer met de chilidressing en de apart gehouden lente-ui.
Tip: Lekker met verse koriander.
Eenpans groentelasagne
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
ingredienten
2 el olijfolie
2 kleine uien, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
3 courgettes, in stukjes
250 g champignons, in plakjes
1 x 400 g blik tomatenblokjes
200 g babyspinazie
400 g verse pastavellen, in reepjes gesneden
handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd
80 g Parmezaanse kaas, geraspt
2 x 125 g mozzarella, in plakjes
Bereiden:
1. Verhit de olie in een diepe, ovenvaste pan. Voeg de uien toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht zijn, voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut.
2. Voeg de courgettes en champignons toe, verhoog het vuur en bak ze ongeveer 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg de gehakte tomaten en 400 ml (3 - 4 kopjes) kokend water toe en breng goed op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en kook 10 minuten op middelhoog vuur.
3. Verwarm de grill voor op 200 graden. Roer de spinazie en pastareepjes door de pan en als de spinazie geslonken is, voeg je de basilicum en tweederde van de Parmezaanse kaas en de helft van de mozzarella toe. Verdeel de rest van de kaas erover en zet 3-5 minuten onder de grill.
Soep oder suppe
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
2 wortels
1 paprika
400 gram tomatenblokjes
250 gram cherrytomaten
150 gram pasta naar keuze
3 groente bouillonblokjes
70 gram tomatenpuree
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel basterdsuiker
1 courgette
240 gram kikkererwten uitlekgewicht
Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook voor 2 minuten.
Schil intussen de wortel en snij in plakjes. Was de paprika, cherrytomaten en bleekselderij en snij de paprika in blokjes en de bleekselderij in plakjes. Snij de cherrytomaten in de lengte doormidden. Voeg de groente toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
Blus de groente af met de tomatenblokjes en 1200 ml water. Doe de tomatenpuree, bouillonblokjes, suiker en de gedroogde kruiden erbij en voeg ook de pasta toe. Breng de soep nu voorzichtig aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Snij de courgette in julienne reepjes (ik gebruikte hiervoor een mandoline). Voeg de courgette en de uitgelekte kikkererwten de laatste 2 minuten toe aan de soep. Breng op smaak met zout en peper.