iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

snelle falafel

Categorie: vegetarisch/pescotariër

Ingrediënten
Voor de falafel

1 blik kikkererwten, uitlekgewicht 265 g
4 tenen knoflook
75 g rode ui
20 g platte peterselie
2 theel. tahini (sesampasta)
1 theel. komijnpoeder
1 theel. korianderpoeder
0,5 - 1 theel. chilivlokken
1 theel. zout
3 eetl. kikkererwtenmeel of bloem
2 theel. bakpoeder
50 g sesamzaad
Olie om te bakken

Voor het slaatje
1 rode ui
3 takjes peterselie
Sap van een citroen
Olijfolie
Zout, peper
1/2 theel. komijnzaadjes
200 g geraspte wortel

Extra: keukenmachine 

Bereiden
Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Hak de knoflook, de ui en de peterselie grof en puls het in de keukenmachine tot gelijke stukjes. Voeg de kikkererwten, de tahini, alle smaakmakers, het zout, meel en bakpoeder toe en hak het met de pulseerstand tot een grove, maar aan elkaar plakkende massa. Hak het niet te fijn, want dan valt de falafel tijdens het bakken uit elkaar.

Maak hier, met vochtige handen, 15 gelijkmatige balletjes van. Doe het sesamzaad in een bord en druk de balletjes hier voorzichtig in. Plet ze tot een soort kleine burgertjes en zorg dat ze helemaal gepaneerd zijn met de zaadjes.

Hak de ui in fijne reepjes, hak de peterselie fijn. Klop een dressing van het citroensap, de olie, zout, peper en de komijnzaadjes. Roer dit met de ui en de peterselie door de geraspte wortel.

Giet in een koekenpan een halve centimeter neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Verhit die en bak in twee porties de falafels in 2,5 minuut aan elke kant gaar en bruin. Keer ze maar één keer, voorzichtig, met twee spatels, zodat ze niet breken. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Eet de falafels met de wortelsalade, een knoflooksausje en pita of Libanees platbrood. 

griekse maaltijdsalade van de bbq

Categorie: vegetarisch/pescotariër

Ingrediënten

200 gr vastkokende aardappelen
2 takjes tijm
4 el olijfolie
1 rode paprika
½ rode ui
200 gr halloumi
1 citroen
1 el honing
1 tl mosterd
200 gr romaine sla
½ komkommer
50 gr Griekse kalamata olijven 

Bereiden

  1. Steek de barbecue aan. Was de aardappelen en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Zet in een pan net onder water en kook in 4 tot 6 min. beetgaar. Giet de aardappelen af en spoel koud.
  2. Ris de takjes tijm. Meng de helft van de tijm met ¼ van de olijfolie en de aardappelblokjes. Verdeel de blokjes aardappel over de satéprikkers. Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Pel de rode ui en snijd in dikke ringen. Snijd de halloumi in plakken.
  3. Snijd de helft van de citroen in partjes. Pers het sap uit de andere helft van de citroen. Meng het citroensap met de honing, mosterd en de rest van de tijm tot alle honing is opgelost. Voeg al roerend de rest van de olijfolie toe.
  4. Snijd de romaine sla in brede repen. Snijd de komkommer in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd in plakjes.
  5. Gril de aardappelspiesen rondom in 10 min. goudbruin op de barbecue. Gril de paprika en rode ui in 6 tot 10 min. gaar. Snijd de paprika in repen. Gril de halloumi 2 tot 3 min. per kant op de barbecue.
  6. Meng de romaine sla, komkommer, olijven, aardappelblokjes, paprika en rode ui tot een salade en maak aan met de dressing. Verdeel over de borden. Verdeel de halloumi over de salade. Serveer met een partje citroen. 

Vega burger

Categorie: vegetarisch/pescotariër

Ingrediënten

4 Italiaanse bollen
750 gram wortels
1 citroen
400 gram kikkererwten (2 blikjes uitgelekt)
1 grote ui
1 ei
5 eetlepels tahini
1 theelepel sambal
1 theelepel gemalen komijn
3 eetlepels sesamzaadjes
100 gram paneermeel
sla
1 rode ui
2 avocado’s
chilisaus
Griekse yoghurt

Bereiding

Schil de wortels en rasp ze in een keukenmachine. Verwijder vervolgens de geraspte wortels uit de keukenmachine en schud ze in een kom.
Pel de ui en snijd deze in vieren.
Vul de keukenmachine met 1/3 van de geraspte wortels, kikkererwten, ui, ei, komijn, sambal en twee eetlepels van de tahini.
Mix het geheel in de keukenmachine tot een dikke pasta en schenk alles in een grote kom.
Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en bak de rest van de wortels gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten.
Voeg de gebakken wortels toe aan het mengsel samen met het paneermeel, sesamzaadjes, rasp van één citroen en meng alles goed door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
Maak van het mengsel bollen en maak ze vervolgens plat tot je een mooie burger hebt. Let bij het maken van de burger erop dat ze niet te dun zijn en dat ze het formaat hebben van een Italiaanse bol.
Neem een kom en schenk hierin de Griekse yoghurt samen met twee eetlepels tahini en een beetje citroensap. Proef de saus en breng deze verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Schil de rode ui en snijd deze in ringen, snijd de avocado’s en verwijder de pit en lepel ze uit. Snijd de avocado’s in repen voor de garnering van de burger.

Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten een gietijzeren bakplaat en een rooster. Sluit de kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 220 °C. Het beste is om de burgers op een bakplaat te bakken op de kamado. Echter is het ook mogelijk om dit te doen op een rooster.
Wanneer de temperatuur van 220 °C is bereikt, kun je de burgers op de bakplaat leggen en beide zijden een aantal minuten grillen.
Snijd de Italiaanse bollen open en besprenkel de binnenzijde met een beetje olijfolie en rooster ze even in de kamado. Dit kun je natuurlijk ook op de bakplaat doen.
Nu is het tijd om de vega burger te bouwen. Neem de onderzijde van de Italiaanse bol en smeer deze in met de Griekse yoghurt saus, leg vervolgens de burger, chilisaus, sla en rode uien erop en maak het af met de avocado. Nu kun je de bovenzijde van het broodjes plaatsen en voor deze beste vega burger serveren aan jouw gasten.

Aubergine uit de oven en spaghetti met hazelnootpesto

Categorie: vegetarisch/pescotariër

Aubergine uit de oven

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 40 minuten

Ingrediënten:

2 aubergines
zout en chilivlokken
neutrale olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
1 blik tomatenblokjes
2 bollen mozzarella
½ bos basilicum
100 gr. Parmezaanse kaas

Extra nodig:

bakplaat met papier
bakkwast
rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 2: Halveer de aubergines overlangs. Kerf met een scherp mes het snijvlak kruislings in.
Stap 3: Bestrooi de aubergine met zout en bestrijk met olijfolie. Leg met het snijvlak naar beneden op de bakplaat en bak 20 minuten, zodat de aubergine mooi bruin bakt.
Stap 4: Keer de aubergine en bak nog ongeveer 5 minuten, tot de aubergine zacht is.
Stap 5: Maak intussen de saus: pel en snipper de ui. Verwarm een scheut olie in een steelpan en fruit de ui met een snuf zout.
Stap 6: Pel en snijd de knoflook. Voeg deze toe aan de pan en fruit nog 2 minuten.
Stap 7: Voeg een snufje chilivlokken toe en voeg ook de tomaten erbij. Laat de saus ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Breng daarna desgewenst op smaak.
Stap 8: Snijd de mozzarella in plakjes en hak de helft van de basilicum fijn.
Stap 9: Beleg de aubergine met de plakjes mozzarella en de gesneden basilicum. Schep de saus eroverheen. Bestrooi royaal met Parmezaanse kaas en zet nog 5 tot 10 minuten in de oven, voordat je hem serveert. 

Spaghetti met hazelnootpesto

Bijgerecht 
Bereiding: 10-15 minuten

Ingrediënten:

1 klein teentje knoflook
25 gr. geroosterde hazelnoten + 25 gr. extra als topping
50 gr. basilicumblaadjes
100 ml olijfolie
50 gr. Parmezaanse kaas
400 gr. spaghetti

Extra nodig:

hakmolentje of vijzel

Bereidingswijze:

Stap 1: Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
Stap 2: Maak intussen de pesto: pel de knoflook. Doe de knoflook met de noten en basilicumblaadjes in het hakmolentje. Maal fijn en voeg beetje bij beetje de olijfolie erbij. Meng tot slot de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout.
Stap 3: Giet de pasta vervolgens af en vang wat van het kookvocht op.
Stap 4: Meng de pasta met een paar eetlepels pesto en voeg eventueel nog een scheut kookwater toe om de pasta wat smeuïger te maken.

 

Pagina 4 van 20

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

nieuwste recepten

  • Trofie al pesto
  • Mangomousse
  • Kaas- of groente-enchilada’s
  • Jackfruitragout met preipuree en geroosterde pastinaak
  • Zuppa Gallurese
  • Veggie filo snake
  • Gebakken rode biet met ricotta en honing
  • Crème brûlée met banaan in beslag havermoutcrunch
  • Lemon curd
  • Gegrilde wortelen van de bbq